Tibetaanse gelukssymbolen

Ik loop door de kleine steegjes die rondom de Bouddhanath-stoepa liggen. Ze noemen het hier ook wel ‘klein Tibet’. In de wijk achter de grote stoepa liggen verschillende Tibetaanse kloosters. Zo ook het Shechen-klooster, dat onderdak biedt aan 450 monniken.  De rode loper is uitgelegd, met daarop, in het wit, de acht gelukssymbolen. In het Sanskriet staan deze acht symbolen bekend als Ashtamangala: ashta betekent ‘acht’ en mangala betekent ‘gelukbrengend’. Ze brengen spiritueel geluk, voorspoed, gezondheid en harmonie. Meestal worden ze op de weg geschilderd waarover een hoge lama aankomst, als ontvangst. 

Maar wat zijn de acht gelukssymbolen en waar staan ze voor? Over de betekenis van de symbolen is veel gezegd en geschreven; een eenduidige betekenis is er niet aan toe te kennen, lijkt het. Zo boden volgens een mythe Indiase goden Boeddha acht voorwerpen aan die zijn verlichting symboliseerden:

De parasol staat voor het hoofd van de Boeddha. Het beschermt tegen misleidingen, obstakels, ziekte en schadelijke krachten.

De schelp is vergelijkbaar met het woord van de Boeddha. Het staat voor de diepe klank van de Dharma die ver doorklinkt.

De vaas met schatten staat voor de hals van de Boeddha. Het is het teken van de boeddhistische leer en de onuitputtelijke rijkdommen ervan. Het symboliseert een lang kleven, voorspoed, al het goede van deze wereld.

Het vissenpaar staat symbool voor de ogen van Boeddha. Dit is een algemeen symbool van geluk. Wanneer je je in de Dharma verdiept, hoef je niet bang te zijn om in de oceaan van lijden te verdrinken. Je kunt je vrij bewegen zoals vissen in het water.

De oneindige knoop staat symbool voor de geest van Boeddha. De knoop is zonder begin of eind en symboliseert daardoor Boeddha’s oneindige wijsheid en compassie.

De lotusbloem staat voor de tong van de Boeddha. het staat symbool voor de zuiverheid van lichaam, spraak en geest en het tot stand komen (bloeien) van de vele goede daden.

Het wiel staat gemerkt op de voetzolen van de Boeddha. Door het wiel van de Dharma in beweging te zetten, wordt de leer van de Boeddha verspreid.

De overwinningsbanier staat voor het lichaam van de Boeddha en staat voor de overwinning van de leer op de onwetendheid, negativiteit en andere belemmeringen.

Ik doe wat navraag bij de monniken die op het tempelcomplex rondlopen. Het blijkt dat een belangrijke Rinpoche groot onderricht komt geven in het klooster. Vandaar de rode loper met de gelukssymbolen!

Een gedachte over “Tibetaanse gelukssymbolen

Plaats een reactie